Het begin van je moestuin

Laten we zeggen dat je een moestuin wilt beginnen op een ongebruikt stuk. Dat kan op een stuk grasland of weide. Er zijn verschillende manieren.

  • Je kunt de grond gaan omspitten. Je maakt de grond dan los en als je het goed doet, ligt het gras onder zodat deze niet aangroeit. Maar dan keer je de grond dus en dat is minder gunstig zoals ik vertelde. Maar als je een hele vaste onderlaag hebt is het wel aan te bevelen omdat het van groot belang is dat wortels kunnen weggroeien.
  • Je kunt ook eerst de grasmat afplaggen. Je steekt hem dan heel oppervlakkig los en legt de afgestoken plaggen op een hoop, want dat is het beste gedeelte van de grond en kun je nog composteren. Hierna kun je dan spitten.
  • Mijn voorkeur gaat uit naar afplaggen en dan omhoog wippen met een spitvork of beluchtingsvork. Deze laatste zet je in de grond en trek je naar achteren zodat de grond los wordt. Dat kan eventueel ook met een spitvork.

Windstreken

In de zomer schijnt de zon van oost-zuid naar west-zuid. In het zuiden is dus het meeste zonlicht dat de tuin binnenkomt. Voor groenten en fruit is zonlicht belangrijk, dus je moet geen hoge haag zetten aan de zuidkant.

De gure winden komen uit het noorden, dus als het kan, kun je daar het beste struiken neerzetten.

Uit het oosten kan droge schrale wind komen, maar omdat de ochtendzon uit deze richting komt, is alleen een lage afscheiding nodig. De ochtendzon doet namelijk heel veel met de plantengroei.

Uit het westen kan storm komen, zodoende kun je hier een afscheiding zetten van struiken die de wind tegenhouden. De schaduw die het dan geeft in de avonduren is niet zo erg.

 

Er zijn uiteraard allerlei afscheidingsmogelijkheden, daar kun je zelf creatief in zijn. Wel is het belangrijk om te letten of er konijnen of andere dieren in de buurt zijn die evt. groenten eten. Tegen konijnen kun je gaas zetten en ong. 50 cm ingraven.