Hoe begin ik mijn moestuin?

Er zijn een aantal zaken die het makkelijker maken om een succesvolle moestuin te krijgen. Wij hebben de onderwerpen onderverdeeld in thema's. Hieronder vind je per thema uitgebreide informatie. Klik op één van onderstaande thema's om hier meer over te weten te komen.

Hoe begin ik?

Hoe maak ik van een kaal stuk grond een mooie moestuin. Hier vind je een aantal tips om een goede start te maken. Een goede oogst is (bijna) verzekerd!

Je eigen moestuin bijhouden

Met behulp van onze app hou je eenvoudig je eigen moestuin bij. Selecteer wat je wilt telen en je krijgt veel informatie die je helpen bij het verkrijgen van een goede oogst.


Bodem

Een goede bodemgesteldheid is van groot belang voor de moestuin. De wormen en insecten in de grond werken dag en nacht om je grond te verbeteren. Lees hieronder meer over een goede bodemgesteldheid.

Zaaien en opkweken

Waar moet je op letten bij het zaaien en opkweken van plantjes? Hoe diep zaai ik de zaadjes en wat zijn de juiste omstandigheden?


Bemesting

Een goede bemesting helpt je planten groeien. Waar bestaat een goede bemesting uit en welke voedingsstoffen halen de planten uit de mest? Klik hieronder voor meer informatie.

Wisselteelt

Wisselteelt is echt iets van de biologisch tuinieren. Met behulp van wisselteelt hou je je grond voedzaam en heb je minder toevoegingen als mest of kunstmest nodig. Door gewassen af te wisselen zorg je automatisch voor een betere grond en minder ziekten.


Biodiversiteit en preventie

Ziekten wil je liever voorkomen in je moestuin. Je kunt allerlei maatregelen nemen om de kans op ziekten te verkleinen. Lees hier hoe je met behulp van biodiversiteit allerlei problemen kunt voorkomen.

Teeltproblemen

Je planten kunnen allerlei ziekten krijgen. Soms worden deze veroorzaakt door schimmels, soms door insecten. Lees hier over de meest voorkomende ziekten en hoe je met behulp van biodiversiteit ziekten kan tegengaan.


Groenbemesters

Groenbemesters zorgen ervoor dat de bodem van je moestuin vol met voedingsstoffen blijft zitten en dat de bodemstructuur goed blijft. Hier vind je meer informatie over hoe je groenbemesters efficiënt inzet.